Diş teknisyeni elinde bulunan çeşitli endüstriyel malzemeler ile kusurlu olan diş yapısının yenilenmesi için kliniklere özel diş tasarlar. Tasarlanan bu yeni diş farklı çalışmalarla çeşitlendirilmekte ve özel teknikler uygulanmaktadır.
Diş Teknisyeni Nasıl Olunur?
Diş teknisyeni olmak isteyen kişilerin liseye geçiş sınavında sağlık meslek lisesini tercih etmiş olması gerekir. Burada özel olarak sunulan diş protez teknisyeni bölümü tercih edilerek başarılı bir şekilde mezun olunulduğunda göreve başlanabilir. Diş teknisyeni olmak için özel olarak önlisans bölümü bitirilmesi gerekmemektedir. Bu nedenle ortaöğretim ve lise başarısının yüksek olması gerekecektir. Devlete atanmış bir kamu çalışanı olmak isteyen diş teknikeri önlisans KPSS sınavına girerek istenen puanı almalıdır. Alanında iyi ve aranan bir diş teknisyeni olabilmek için;
- Herhangi bir şekilde el ve göz koordinasyonunu rahat bir şekilde kurabilmek gerekir. Bu bölgelerde oluşabilecek bir kusur kalıp çıkarma, modelleme gibi efektif unsurları oluşturmada probleme sebep olacaktır.
- İyi bir ekip çalışmasına sahip olabilmek ile beraber yüksek konsantrasyon bulunmalıdır.
- Laboratuvar ortamında çalışılacağı unutulmamalı oluşabilecek problemlere yönelik çözüm üretebilme yeteneği bulunmalıdır.
- Raporlama ve analiz yapabilme becerisine sahip olmalıdır.
Diş Teknisyeni Ne İş Yapar?
Diş teknisyeni olan bir kişi eğitimini almıştır. Bu konuda dişin yapısına dair her türlü inceliğe sahip ve üretim noktasında tam kapasite ve donanımla sektörde hizmet verir. Diş kliniklerinin isteği üzerine kaplama, protez, köprü, implant, porselen ve ortodontik farklı kondiksiyonlarda tasarım ve çalışmalar üretir. Bu çalışma ve tasarımlar yapılırken farklı malzemelerden yapılmakta ve bu da farklı maliyetleri ortaya koymaktadır.
Gerek duyulduğu noktada diş hekimlerine çeşitli dolgu malzemelerini hazırlar ve ekipmanı hazırda bulundurur. Diş hekimlerinin problemli olan ağız alanı için oluşturduğu grafiği bir kalıba dökerek modellendirir.
Diş Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?
Diş teknisyeni maaşları kamu kurumunda çalışan ve özel kliniklerde görev yapanlar farklı maaşlar almaktadır. Bunun yanı sıra meslekte uzun yıllar çalışmış olan kişilerin maaşınıda da farklı bir artış söz konusudur. Devlete ait olan bir kamu hastanesinde ağız ve diş sağlığı üzerine diş teknisyenliği yapan bir kişinin maaşı 17000 TL den başlamaktadır. Tecrübesine ve bu işteki süresine göre bu miktarda artış görülmektedir. Diş teknisyenleri ayda en az 4 kere nöbete kalır. Nöbet süreleri ve hizmet verdikleri bölge hizmet süreleri almış oldukları maaşlara etki etmektedir. Bir örnek üzerinden açıklanacak olunursa düzenli olarak nöbetlerini tutan en az 5 yıllık hizmet geçmişi bulunan bir diş teknisyeni maaşı 20000 TL üzerindedir.
Özel sektörde, kliniklerde görev yapan diş teknisyenlerinin ortalama olarak almış oldukları maaş 10000 TL’dir. Bu kliniğin bulunduğu ortam, çalışma disiplini ile beraber daha da artabilir.