İtfaiyeci Nasıl Olunur, Görevleri Neler?
  1. Anasayfa
  2. Maaşlar

İtfaiyeci Nasıl Olunur, Görevleri Neler?

0

İtfaiye, zorlu mesailer altında insanların can ve mal güvenliğini koruyabilmek için faaliyette bulunan bir kuruluştur. Amaç yangın durumunda oluşabilecek felaketlerin önüne geçebilmektedir. İtfaiye işi ile uğraşan kişilere itfaiyeci adı verilir.

İçindekiler

İtfaiyeci Nasıl Olunur?

İtfaiyeci olabilmek için belirli eğitim aşamalarından geçmek gerekir. Bunun için özel kurumlar kişilere eğitim olanakları sunar. Belirli yaş aralığını tamamlamış olan ve gerektirdiği yükümlülüklere uygun her vatandaş itfaiyeci olabilir. Ona göre bir eğitim donanımı alınmış olmalıdır. Günümüz şartlarında itfaiyeci olma şartları şu maddeleri içerir:

  • Yangını söndürmek amacı ile kullanılan itfaiye tüpünün kullanımı çok iyi bir şekilde bilmelidir.
  • Yangınla mücadele konusunda soğukkanlı, deneyimli ve yardımsever bir pozisyonda bulunulmalıdır.
  • İtfaiyeci olmak isteyen bir kişi önlisans, lisans ve yüksek lisans bölümlerini tamamlayabilir. Önlisans bölümleri 2 yıllık olarak üniversitelerde açılmış sivil savunma ve itfaiyecilik adıyla hizmet veren bir bölümdür.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bir vatandaş olmak
  • İlgili önlisans veya lisans bölümleri bitirdikten sonra kamu personeli seçme sınavında (KPSS) P93 veya P94 alanında girilen sınavda 70 puan almak gerekir.
  • Tüm bu eğitimleri bitirilip sınava giren kişi başarılı olduğu takdirde belirli bir alana yerleştirmesi yapılacaktır. İtfaiyeci olduğunda hizmet içi eğitimler yine devam eder. Aylık olarak alınan maaş 12000 TL civarındadır.
  • Herhangi bir sabıka kaydı kamuda görev alan itfaiyecinin siciline zarar vermemelidir.
  • İtfaiye erlerinin kadın ve erkek olarak belirli bir boy sınırlaması bulunur. Erkek olarak itfaiye eri olmak isteyen kişinin 167 boyunda  kadın adayların ise 160 olması gerekir.

İtfaiye Görevleri Nelerdir?

İtfaiye görevleri bulunan kişiler belirli afet durumunda insanların can ve mal güvenliğini korumak amacı ile yardıma koşar. Yalnızca yangın değil bunun yanı sıra çeşitli doğal afetler, patlamalar, deprem, sel gibi olağanüstü durumlarda yardıma ihtiyaç duyan ve belirli bir alanda kapalı kalmış bulunan vatandaşlara yardım etmek görevi bulunur. Tüm bunlar zor durumda olan vatandaşların hayatını kurtarmaya yönelik aktivitelerdir. Bir polisin, doktorun, hakimin insanın hayatına yönelik bir pozisyonu bulunur. İtfaiyecilerin de bu anlamda insanların zor anlarında yardımına da bulunması gereken bir pozisyonu yer alır. Büyük çaplı ya da küçük çaplı yangın anlarında rahatlıkla telefonlar aracılığı ile ulaşılabilen itfaiye eri çalışanlar ile kolaylıkla irtibat kurulabilir.

İtfaiye Olma Şartları

İtfaiyeci olabilmek için ilk olarak bir eğitim süreci bulunur. Bu eğitim süreci resmi olarak gerçekleştirilir ve hizmetiçi eğitim faaliyeti adı altında yürütülür. Eğitim süresi boyunca özellikle itfaiyecilik alanında yıllarını vermek düşüncesi ile orada bulunan vatandaşlara yangın durumunda ne yapılması gerektiğine dair bilgiler verilir. Kullanılan araç ve gereçlere dair belirli bir ders sunulur. Yangın söndürme aşamasında ve aynı zamanda belirli bir alanda kapalı kalmış olan ve kurtarılmak durumda bulunan vatandaşa ne gibi bir yardımda bulunulması gerektiği anlatılır. Yangının çıkış sebebi de bu arada tespit edilmeye çalışılır. Her bir itfaiye erinin ilkyardım eğitimi alması şarttır. Bu bayılma ya da anlık olarak kalp krizi geçirme durumunda kalan vatandaşların tekrar hayata döndürülmesi anlamında yanlış hareketlerde bulunmasının önüne geçer. İtfaiyeci olmak insanların hayatını kurtarmaktır. Okullarda; orta öğretim alanlarında ve yüksek öğretim alanlarında da çeşitli unvanlar verilerek eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir. Mesleki eğitim birimi olarak itfaiye teknisyeni veya itfaiye teknikeri gibi unvanlar zamanla alınabilir.

İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir